Treball de recerca

El Treball de Recerca és un projecte que s’inicia a 1r de Batxillerat i consisteix en escollir un tema i plantejar-se una pregunta sobre aquest. Mitjançant la recerca d’informació per mitjans d’internet, llibres, revistes, diaris, especialistes i demés s’ha de fer una recerca d’informació per a intentar respondre-la. A més, aquest treball ha d’incloure una part pràctica, ja pot ser un experiment per a poder comprovar la teva hipòtesis o pregunta, una entrevista a algun especialista envers la matèria, enquestes per a poder traure gràfics, etc... Per al meu Treball de Recerca vaig decidir preguntar-me “A què t’enfrontes quan practiques esport?” ja que el tema de l’esport, degut a la meva condició com a esportista i la medicina, per la influència familiar a casa, han sigut dos temes que m’ha interessat sempre moltíssim. Així doncs, a principis del curs passat ja vaig decidir quin era el meu tema de treball i per tant podia començar a fer la meva recerca d’informació.


Un cop em vaig endinsar en el món d’internet per a poder buscar informació sobre el meu tema vaig adonar-me que hi ha moltíssimes pàgines de gent que escriu els seus consells per a disminuir els riscos de lesió a l’hora de fer ciclisme o running per exemple, el que passa es que la majoria d’aquestes persones no són especialistes i estan orientats a un esport en concret, de forma que vaig haver de seguir buscant fins que finalment vaig trobar un llibre digital escrit per dos metges especialistes, que explicava com prevenir les lesions i donava exemples de gairebé tots els esports. Tot i aquesta troballa vaig seguir buscant informació per la web per a poder comparar-la amb el llibre. Després de visitar cents de pàgines, vaig trobar pàgines web en anglès, pel que em van ajudar a millorar els meus coneixements sobre la llengua. A més, els meus pares em van proporcionar un llibre sobre les lesions esportives que tenien per casa per a poder complementar el meu treball, el qual m’ha servit de gran ajuda en algunes ocasions.

A l’hora de començar a redactar el meu treball, la meva tutora en aquell moment, la Carola, em va dir que abans de tot intentés fer un índex provisional per a poder organitzar-me i veure de què havia de parlar al llarg de tot el document. Gràcies a aquesta orientació vaig adonar-me que havia de parlar primerament del cos humà, de la seva composició, l’esquelet, els ossos, els músculs, tot això abans de passar amb el tema del treball. Una vegada vaig tenir clar sobre el que havia de buscar informació vaig entrar a internet de nou i vaig començar a buscar articles acadèmics sobre el cos humà. Poc a poc el meu document anava emplenant-se amb informació sobre els ossos, els músculs, l’esquelet, etc... Després d’una llarga temporada redactant sobre els conceptes que he anomenats anteriorment, finalment vaig poder entrar en matèria, en el que m’interessava, el punt fort del treball: les lesions esportives. Però abans de definir el concepte de lesió esportiva i anomenar els tipus, em vaig dedicar a escriure la meva introducció al treball, la qual contenia el meu objectiu principal, el perquè del tema escollit, etc... Un cop escrita la introducció al treball, vaig començar amb el que realment m’interessava, amb el tema de les lesions. El primer que vaig escriure va ser la definició de lesió esportiva i seguidament, els tipus de lesió que existien, segons la part del cos afectada i demés. Això va portar un temps considerable, igual que els consells sobre com prevenir les lesions en els diferents tipus d’esports, segons les condicions meteorològiques, l’equip i la condició física que es té.


El marc teòric contenia, com he dit abans, definició de lesió, tipus de lesions, com tractar les lesions i com prevenir-les. Així doncs, al ja tenir encaminat el tema teòric, vaig començar a rumiar què podia fer per a la part pràctica del treball. Primerament vaig redactar una enquesta que vaig anar difonent-la entre els meus companys de classe, d’equip, família i amics. Poc a poc anaven arribant resultats, tots recollits en un document Excel, però després de tenir unes trenta enquestes, vaig veure que no podria treure resultats d’aquesta i vaig replantejar-me el tema de fer una enquesta per el de fer una entrevista a un especialista. Com he dit abans, gràcies a la influència de la medicina per part de la meva família, vaig pensar en fer una sèrie de preguntes al meu tiet, ja que al ser metge rehabilitador i a més àrbitre de bàsquet, podia orientar-me i donar-me consells, tant a mi com a aquelles persones que llegissin el meu treball, sobre com prevenir les lesions a l’hora de practicar esport. Vaig intentar també aconseguir una entrevista a algun fisioterapeuta de l’hospital on treballen els meus pares, però degut a la incompatibilitat dels horaris tant meus com seus, no va ser possible finalment. Després de prendre aquesta decisió, vaig posar-me mans a la obra i vaig redactar una entrevista amb unes catorze preguntes relacionades amb l’àmbit esportiu. Un cop fet això, vaig enviar-li l’entrevista per correu i vaig esperar a que em contestés. En aquest període de temps vaig anar complementant el marc teòric del treball. Finalment em va arribar al correu l’entrevista amb les respostes i, després de llegir-la, vaig començar amb el tema d’interpretació de l’entrevista. Gràcies a això, també vaig poder afegir nous conceptes a la part del marc teòric, els quals m’han ajudat encara més a complementar el document.  


Un cop acabat el tema d’interpretació de l’entrevista i el marc teòric, vaig començar a redactar les meves conclusions. Per a fer aquesta part del treball vaig fer un resum general i poc a poc explicant els meus resultats obtinguts, tant de la recerca d’informació com de l’entrevista que havia fet. Crec que la vaig fer el millor que vaig poder, explicant al màxim el que havia extret del meu treball i estic content amb el resultat.


Per acabar amb el treball, vaig posar el tema de la bibliografia i de la web grafia. No va ser una part massa difícil, ja que tenia totes les pàgines que havia visitat per a fer el treball en un altre document Word, pel que només vaig haver de copiar-les en el document del treball. Per a la part dels llibres, la bibliografia, vaig buscar per internet com havia de posar la referència del llibre. No va ser gaire difícil trobar un PDF on explicava com havia de fer-ho. Per acabar amb el Treball de Recerca, vaig escriure els annexos, o més ben dit l’annex, ja que només vaig afegir-hi l’entrevista que li havia realitzat al meu tiet.


Com a conclusions finals, puc dir que crec que el meu Treball de Recerca m’ha servit molt, tant a nivell personal com a nivell esportiu, ja que ara sé com actuar envers una lesió esportiva i crec que és molt positiu degut a la quantitat de lesions que es pateixen durant la pràctica d’un esport de contacte com és l’handbol. Estic content amb els resultats obtinguts i crec que ha sigut una bona experiència. Sincerament, tornaria a repetir el treball, ja que, tot i les dificultats que he tingut durant l’elaboració del mateix, m’ho he passat genial redactant-lo.

Vols llegir el meu Treball de Recerca? Descarrega't el document PDF a continuació!

Descarga
A què t'enfrontes quan practiques esport
Documento Adobe Acrobat 1.4 MB